Rubriek: vis

Nieuwe schijf van vijf; hoe varieer je meer in eiwitbron?

In de vernieuwde schijf van vijf wordt nu aangeraden om meer te variëren in de eiwitbron bij de warme maaltijd. Zelfs met frequentie ‘hoe vaak wat’ aangeduid en een maximum aan hoeveelheid vlees per week. Variatie is ook heel belangrijk. Het zorgt er voor dat het eten smakelijk blijft en dat je telkens wat meer

Lees verder...

Vernieuwde schijf van vijf zinvol?

De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zijn onlangs met de nieuwe Schijf van Vijf ter pers gekomen.  Wij waren al niet zo’n voorstander van de vorige Schijf van vijf en hadden een stille hoop dat de vernieuwde eindelijk ook echt een up to date schijf zou worden. Echter dat is deels maar uitgekomen. Hieronder overzichtelijk wat

Lees verder...

Voeding van invloed op maculadegeneratie

Gezonde voeding kan maculadegeneratie helpen tegen gaan. Wie een gezond gewicht, een goed cholesterolgehalte en een gezonde bloeddruk heeft, heeft minder risico op maculadegeneratie. Bij mensen die last hebben van deze oogaandoening, gaat bij een gezonde voeding het zicht minder snel achteruit. Daarnaast helpen luteïne en zeaxanthine, vis, zink, vitamine C, E en bètacaroteen de

Lees verder...

Borstvoeding? Denk ook aan gezonde vetten!

          Als je borstvoeding geeft is het ook belangrijk om voldoende gezonde vetzuren te eten; de omega 3 en omega 6 vetten. Omega-3 en 6 spelen namelijk een belangrijke rol bij o.a. de ontwikkeling van het afweersysteem, hersenen, zenuwstelsel en ogen van je baby. Waar zitten die vetten dan in? Rijk

Lees verder...

2e Kerstdag gourmetten

Ook op  2e Kerstdag gaan veel mensen gourmetten. Niets mis mee. Gezellig en makkelijk qua inkopen doen. Toch zijn er mensen die dan bang zijn dat het voor hun gewicht niet goed is, want je zit toch lang aan tafel met veel eten.       Wat zijn nu de valkuilen? Veel vlees, stokbrood met

Lees verder...

Kerstrecept met vis deel 2

Druk aan het bedenken wat er op het kerstmenu komt te staan? Hier een lekker en gezond visrecept: Groene kruiden met kabeljauwfilet en tomaatjes Bereidingstijd: 15min (+ 45min in de oven) Ingrediënten voor 2 personen: 300g diepvries visfilet (b.v. kabeljauw) 3 eetlepels gehakte verse peterselie 2 eetlepels bieslook 2 eetlepels olijfolie 4 teentjes knoflook 1

Lees verder...

Kerstrecept met Vis

Wil je iets lekkers op tafel zetten met kerst, maar wel een beetje gezond? Hier een ‘verantwoord’ recept met zalm: Zalm met romatomaatjes, balsamicoazijn en knoflookpuree  Bereidingstijd: 35min Ingredienten voor 2 personen: 300g zalmfilet (evt. diepvries) 1 bakje (roma)tomaatjes 2 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels olijfolie verse basilicum 4 ongepelde tenen knoflook 300g kruimelige aardappels 100ml

Lees verder...

Laat kinderen bewegen tijdens de les!

Groningse onderzoekers bedachten een proef waarbij kinderen op de basisschool rekenen en taal leren terwijl ze bewegen. Deze ‘Fit & Vaardig’-les blijkt een groot succes. Het blijkt dat kinderen zich beter kunnen concentreren en de stof beter opnemen. Ook kan het overgewicht voorkomen. Het is wel even wennen voor de kinderen, want het is toch

Lees verder...

Rood en bewerkt vlees

      De afgelopen dagen hoorde ik van veel cliënten over rood en bewerkt vlees in het nieuws. Rood en bewerkt vlees zouden kankerverwekkend zijn. Ik denk dat het goed is om mensen te informeren, maar het wordt nu wel een beetje uit zijn verband getrokken. Teveel alcohol en roken zijn ook kankerverwekkend. Daarom

Lees verder...

Vis niet altijd vers op de markt

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de versheid van vis op de markt. Hieruit bleek dat de helft van de vis bedorven of niet helemaal vers was. De consumentenbond onderzocht 18 viskramen op markten in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Bij 6 viskramen was de vis echt bedorven en bij 3 van de

Lees verder...