Hoe maak je een recept FODMAP arm?

melkEr zijn veel mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) . Bij PDS hebben mensen last van maagdarmklachten, dit kan zich o.a. uiten in obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel, darmkrampen en winderigheid. Zij kunnen baat hebben bij het FODMAP dieet. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Ze staan voor verschillende koolhydraten die klachten kunnen geven bij de vertering.
Het FODMAP dieet is een wetenschappelijk bewezen, van origine Australisch, dieet. Het FODMAP dieet zorgt bij meer dan 75% van de mensen met PDS voor een vermindering van klachten, en bij sommigen zelfs tot klachtencontrole. De klachten kunnen o.a. bestaan uit obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel, vermoeidheid of pijn.

Er zijn voedingsmiddelen met een laag, beperkt of hoog FODMAPgehalte. Hoe kun je zelf een recept aanpassen?

Hierbij een aantal FODMAP rijke ingrediënten en hoe je deze zou kunnen vervangen:

Honing: Ahornsiroop, rijststroop, stevia of kristalsuiker.
Melk: Lactosevrije melk (b.v. eigenmerk of Campina) of amandelmelk (eigen merk of van Alpro lactofree)
Yoghurt: Lactosevrije yoghurt (b.v. van Minus-L), kokosyoghurt (b.v. van Creamy Moments)
Peulvruchten: Zoete aardappel of pompoen
Ui: Groene deel van een lente-ui of bosui
Prei: Groene deel van de prei
Cashewnoten: Macademianoten, pijnboompitten, paranoten
Pistachenoten: Voor de smaak: pistache aroma of pistacheolie. Voor de structuur: Walnoten, pecannoten, pompoenpitten
Appelsap: Cranberriesap

Hierbij een lekker FODMAP-arm recept: Roerbakgroente met kipfilet (2 personen)

2 kipfilets in blokjes
2 eetlepels olijfolie
peper, bsilicum, oregano en evt. een beetje zout
ketjap (zonder fructose)
bosui/lente-ui groene gedeelte
Roerbakgroente: (2 rode paprika`s, 200 g wortel, 8 Chinese waterkastanjes in plakjes en ± 50 g taugé)
150 g zilvervliesrijst, quinoa of mihoen gekookt in bouillon van Vetara
evt. ½ komkommer gemengd met een beetje (olijf)olie en peterselie

Verhit de olie en fruit de bosui. Bestrooi de kipfilet met een beetje peper en evt. zout. Voeg de kipfilet toe met ketjap naar smaak tot het gaar is. Voeg daarna de roerbakgroente toe en wok dit zo`n 10 minuten. Kook ondertussen de rijst of vervanging volgens de verpakking. Lekker fris met komkommersalade erbij.

MB/RS

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>