Invloed voeding op vroeggeboorte

Gezonde voeding, bestaande uit groenten, fruit en granen of een eetpatroon met gekookte aardappels, vis en gekookte groente tijdens de zwangerschap kunnen beide het risico op vroeggeboorte verlagen. Dit komt naar voren in een Noorse cohortstudie die deze week is gepubliceerd in het British Medical Journal.

 

 

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een gebalanceerde voeding hebben van fruit, groente, vis en daarnaast water drinken hebben een significant lagere kans op een te vroeg geboren baby, dan vrouwen die er andere voedingsgewoonten op na houden, zoals een voeding met veel zout, zoet en snacks, etc. Door de onderzoekers aangeduid als een Westers dieet.

Minder kans op ziek worden
In de Norwegian Mother and Child Cohort Study verzamelden de onderzoekers tussen 2002 en 2008 van 66.000 vrouwen gegevens over vroeggeboorte, voedingsgewoonten en leefstijl. 3505 vrouwen kregen te vroeg een baby, waarbij vroeggeboorte werd gedefinieerd als een geboorte tussen de 32e en 37e week van de zwangerschap. Normaal is ongeveer 40 weken.

Een te vroege geboorte is geassocieerd met een grotere kans op ziekte op korte of langere termijn. Ook draagt het sterk bij aan de sterftekans van de baby. Factoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden zoals de leeftijd van de moeder, eerdere vroeggeboortes of opleidingsniveau werden in de resultaten uitgesloten.

Gezonde voedingsadviezen
De onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen niet causaal zijn. Je kunt dus niet zeggen dat een Westers dieet tot vroeggeboorte zou leiden. Het eten van gezonde voeding weegt zwaarder, dan het vermijden van ongezonde voeding. Wel raden ze (para)medici aan om bij zwangeren meer aandacht te besteden aan voedingsadviezen die leiden tot meer inname van gezonde producten als groente, fruit, granen en het drinken van water.

Bron: Linda Englund-Ögge, Bo Jacobsson et al. Maternal dietary patterns and preterm delivery: results from large prospective cohort study. BMJ, March 2014 DOI: 10.1136/bmj.g1446

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>