Waarom te snel afvallen overgewicht veroorzaakt!

Het probleem van bijna alle te strenge dieten, is dat je te snel vermagert. Dat klinkt bizar, maar het is wetenschappelijk wel gemakkelijk te verklaren. Bij mensen die in één week meer dan 2 kilogram vermageren is de kans zeer groot dat er niet alleen vet verbrandt, maar ook spierweefsel. Het menselijk lichaam beschouwt een tekort aan calorieën als een crisisstoestand en gaat in reactie daarop allerlei weefsels afbreken om de belangrijkste levensfuncties in stand te kunnen houden. Een van de weefsels die wordt verbrand is spierweefsel. We hebben die spieren echter nodig bij de verbranding van vet en koolhydraten. Dat slankmakend proces vindt plaats in de spiercellen. Hoe meer spiermassa, hoe groter de vetverbranding. Als je spiermassa verliest voel je je ook letterlijk en figuurlijk `slapper`.

 

 

 

 

Je spieren zijn rond je twintigste levensjaar volgroeid. Spieren blijven meestal in topvorm tot vlak na je dertigste. Kijk naar de leeftijd van de topsporters en je zal zien dat alle topaltleten niet veel ouder zijn dan 30 jaar. Vanaf het begin van onze ‘derde jeugd’ beginnen de spieren aan kracht in te boeten. Enkel dagelijkse, matige beweging kan dit proces duidelijk vertragen. Minder spieren betekent bij de meeste mensen dat er minder calorieën kunnen worden verbrand. Bij te weinig verbranding wordt energie omgezet in vet. Dat is ook de reden waarom oudere mannen en vrouwen minder gemakkelijk vet kwijtraken. Door te snel te vermageren als gevolg van een snel dieet kan er zelfs extra spiermassa opbranden. Zo zorgen afvaldieten, die bedoeld zijn om af te vallen, op termijn voor een gewichtstoename!

Daarom is naast letten op je voeding, ook heel belangrijk om te bewegen. Als je een ongeveer pond per week afvalt is dat heel netjes. En als je erbij beweegt, dan val je ook `mooier`af. Je huid wordt strakker en je voelt je ook veel fitter. Zoek iets dat bij je past, dat hoeft echt niet persé de sportschool te zijn. Ga wandelen, fietsen , dansen, shoppen, zwemmen, de hond (van de buren) uitlaten, stap een halte eerder uit, neem de trap, help vrienden met verhuizen/verbouwen etc.

Succes!

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>