Opdringkassa`s, heb jij er last van?

Uit onderzoek blijkt dat mensen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maken. We denken meestal dat we alle beslissingen bewust nemen. Maar vaak is het een gewoonte en vooral bij en lege maag verleidelijk om de ` aanbieding`  te kopen.
Het voedingscentrum gaat de strijd aan met de ‘ongewenste voedselverleidingen’ bij de kassa. Het centrum begint a.s. dinsdag met een campagne tegen ‘opdringkassa’s’. Omdat tegenwoordig naast supermarkten en tankstations ook bouwmarkten en zelfs de boekhandel snoep bij de kassa aanbieden, is voortdurend zelfdiscipline nodig, zo legt het Voedingscentrum uit.

Het weerstaan van bijvoorbeeld een chocoladereep bij de kassa vergt volgens het Voedingscentrum een grote mentale inspanning. “Kortstondig kunnen we dat wel opbrengen.” Maar doordat we constant worden blootgesteld aan verleidingen dreigt volgens de voedseldeskundigen ‘wilsuitputting’.

Door deze ‘aanslag op onze wilskracht’ komen keuzes vaker impulsief tot stand, onder invloed van prikkels uit de omgeving. “Bij een overheersend ongezond aanbod leidt dat sneller tot een ongezonde voedselkeuze.” Dus zou het beter zijn om de ` gezonde`  producten aan te bieden bij de kassa, zoals b.v. snoeptomaatjes.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl

MB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>