Nieuwe vleesvervanger: zonder soja, met Nederlandse groenten

Voedingsbedrijf Proviand zal samen met Albron Catering een proef gaan draaien met een nieuw vleesalternatief. Het product onderscheidt zich van de concurrentie omdat het geen soja en E-nummers bevat.

Alleen groenten
De vleesvervanger bestaat naast kruiden uit louter in Nederland geteelde groenten (ui, wortel en de zetmeelproducten peulvruchten en aardappel). Het product braadt als vlees en heeft een vleesachtige bite. Het eiwitgehalte komt overeen met kippenvlees en volgens Proviand zit in het vleesalternatief minder dan 2% vet.

Hoe krijgt de vleesvervanger zonder zuivel en soja dan toch die vleesachtige bite? Dat zit hem in de technologie, benadrukt Menco Sandstra, één van de eigenaren van Proviand, waaraan technologen vijf jaar werkten.

Revolutionaire voedingstechnologie
Sandstra die ooit marketing directeur was bij Valess- de bekende vleesvervanger van FrieslandCampina  wil het “geheim van de smid niet prijsgeven.”  Toch wil hij wel iets kwijt. “De uitdaging was om die vlezige structuur te krijgen. Daar heb je veel kennis voor nodig die je dan vervolgens weer moet zien toe te passen in het productieproces.” Het was in ieder geval een proces met veel vallen en opstaan, geeft hij aan.

De eiwitten in de pas ontwikkelde vleesvervanger komen uit peulvruchten. “Dat is vernieuwend. Je kunt het zelfs revolutionair noemen, want we gebruiken geen andere producten behalve groenten”, zegt Sandstra.

Duurzame groenten
De ex-marketing directeur van Valess vindt zijn vleesvervanger niet alleen een technologisch hoogstandje, het product scoort volgens hem ook goed op duurzaamheid. Geen soja betekent dat er geen bos verloren gaat, stelt Sandstra. Omdat Proviand zijn groenten bij lokale boeren betrekt, zijn weinig transportkilometers nodig.

Pilot vleesvervanger
Syntens hielp Proviand bij het innovatietraject. Het bedrijfsrestaurant van de Kamer van Koophandel, dat Albron exploiteert, begint in november de eerste pilot die drie maanden duurt. De productie zal nog deze maand beginnen.

Half februari zal blijken of het product levensvatbaar zal zijn. Sandstra heeft vertrouwen, ondanks de grote concurrentie op de markt van de vleesvervangers.  Zeker qua duurzaamheid laten we de concurrentie achter ons, meent hij.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe vleesvervanger: zonder soja, met Nederlandse groenten

 1. dieet koolhydraatarm

  Ik ben niet zo’n voorstander van vleesvervangers, ik denk dat je dan toch essentiele voedingsstoffen zult missen.

    /   Reply  / 
 2. Niels

  Geef mij maar een biefstukje:P

    /   Reply  / 
 3. Paul

  je kunt beter koolhydraadarm zijn dan straatarm

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>