Rubriek: onderzoek

Brood van de bakker te zout!

Als je denkt goed bezig te zijn door je brood bij een `ambachtelijke `bakker te kopen, dan kun je bedrogen uitkomen. Uit een test van de consumentenbond blijkt namelijk dat veel broden van de bakker te veel zout bevatten (dus meer dan wettelijk is toegestaan). De norm is 1,8 % zout,  maar 8 van de

Lees verder...

Bloedsuiker meten met ademtest?

De meeste mensen met diabetes type 1 moeten zich vaak prikken om hun bloedsuiker te meten. Nu is er een nieuwe test in ontwikkeling die de bloedsuiker zou kunnen meten met een ademtest. Dit wordt gedaan door middel van het meten van de hoeveelheid aceton in de adem. Het nadeel is dat het nog maar

Lees verder...

Elke dag een ei?

Hoe zit het nu met eieren? Mag ik die nog wel eten? Dit zijn vragen die ik veel krijg. Er was inderdaad een tijd dat eieren in het verdomhoekje zaten.  Dit was omdat ze het slechte LDL cholesterol omhoog brachten. Maar nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of the American College of Nutrition laat

Lees verder...

Kinderen met anorexia steeds jonger

Uit onderzoek van 3 grote behandelklinieken van eetstoornissen blijkt dat patiënten met anorexia steeds jonger zijn. Dit meldt de NOS. De leeftijd van kinderen die zich aanmelden is steeds vaker tussen de 8 en 13 jaar. Volgens kinderpsychiater Annemarie van Elburg kan de verklaring liggen in het feit dat kinderen al jong geconfronteerd worden met

Lees verder...

Chocoladeletter M de meeste chocolade?

Weet jij welke chocoladeletter de meeste chocolade bevat? Uit onderzoek van de Hema blijkt dat de letters A, M en S het meeste worden verkocht. Sommige mensen denken dat de M inderdaad de hoogste hoeveelheid chocolade heeft. Nu kreeg ik vroeger als kind altijd al een M, dus dat zat wel goed dacht ik……. Maar

Lees verder...

Aantal mensen met hoge bloeddruk verdubbeld

Wereldwijd kampen meer dan 1.1 miljard mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Dit is een verdubbeling in vergelijking met 40 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van The Lancet. Hoe dat komt? Ten eerste omdat er meer mensen bijgekomen zijn op onze planeet. Ook worden we ouder dan vroeger. De bloeddruk is het hoogst in

Lees verder...

Overgewicht door omega 6?

Hebben wij meer overgewicht door een teveel aan omega 6 in onze voeding? Volgens 2 Amerikaanse wetenschappers wel, zij schreven een artikel in Open Heart. Uit hun onderzoek zou blijken dat omega 6 vetzuren de kans op ontstekingen vergroten, terwijl omega 3 vetzuren juist ontstekingsremmend zijn. Het zou dan meer om de verhouding gaan. Als

Lees verder...

Eet jij voldoende jodium?

We zijn minder jodium gaan eten tussen 2006 en 2015, zo blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Mannen kregen 37% minder jodium binnen en vrouwen 33%.  Via gejodeerd zout kreeg 61% van de mannen en vrouwen jodium binnen. Waarom hebben we jodium nodig? Jodium is een mineraal dat belangrijk is in verband met de

Lees verder...

Waar lunch jij op je werk?

Waar lunch jij? Uit onderzoek blijkt dat 20% van de Nederlanders achter hun bureau de lunch op eet. Zo`n 50% pauzeert ergens anders en gaat echt weg van het werk. Wat ik aan mijn cliënten probeer mee te geven is dat het belangrijk is om bewust te eten. Dus als je achter een computer zit,

Lees verder...

Grootschalig onderzoek ziekte van Parkinson

30 september 2016. Op deze dag hebben het Radboudumc, Radboud Universiteit, ParkinsonNet en Verily de krachten gebundeld voor een nieuw onderzoek. Het onderzoek zal een periode van twee jaar bestrijken waarbij het doel is om op individueel niveau te kijken naar de oorzaak van de ziekte en hoe deze verloopt. Er zullen in totaal 650 patiënten

Lees verder...