Koffie niet slecht

Uit gegevens van 3 grootschalige bevolkingsstudies – een bestand met totaal 200.000 deelnemers – konden onderzoekers afleiden dat 3 tot 5 kopjes per dag optimaal is voor levensverlengende werking. Meer dan vijf kopjes koffie per dag verlaagt noch verhoogt de kans op sterfte, wanneer de vergelijking gedaan wordt met koffie-onthouders.

De niet-rokers lijken het meest in het voordeel te zijn. De sterfte bij hen lag 15 % lager voor 3 tot 5 kopjes. In tegenstelling tot rokers hebben zware koffiedrinkers die nooit gerookt hebben, wel een lagere kans op sterfte.

Zware koffiedrinkers zijn vaker gebruikers van tabak en alcohol, vandaar dat de effecten van koffie in deze populatie minder goed aantoonbaar is.

Drinkers van cafeïnevrije koffie genieten dezelfde voordelen. Vermoedelijk zorgen stoffen zoals chlorogeenzuur, lignanen, quiniden, trigonelline en magnesium voor de positieve effecten.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>