20% gaat niet of later naar een arts

Bijna 20% van de Nederlanders heeft sinds 1 januari 2015 weleens zorg uitgesteld of gemeden. Bijna de helft hiervan legt een direct verband naar het eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Jongeren van 18-34 jaar geven vaker (23%) aan dan ouderen (11%) dat zij dit jaar weleens zorg hebben uitgesteld of gemeden. Van de personen die zorg hebben uitgesteld, geeft het grootste deel aan dat het hierbij ging om huisartsbezoek. Bijna een derde van de mensen is niet op de hoogte van het feit dat huisartsbezoek juist niet onder het eigen risico valt.
Het blijft natuurlijk een moeilijke kwestie voor mensen die weinig te besteden hebben. Ik ben van mening dat je op je gezondheid niet moet `bezuinigen`. Probeer dan op andere dingen te bezuinigen (b.v. stoppen met roken). Net als dat je auto een APK en onderhoud nodig heeft, zo heeft je lichaam dat soms ook nodig. Natuurlijk is het heel erg afhankelijk van de ernst van de gezondheidsklachten. Uiteindelijk kun je juist veel duurder uit zijn. Als mensen met diabetes b.v. niet naar een internist en/of diëtist gaan terwijl dat wel nodig is, kunnen  de problemen alleen maar groter worden. Als de bloedsuikers daardoor te hoog blijven dan kan dat allerlei gevolgen hebben, zoals oogproblemen, voetproblemen, neuropathie.
Wat denk ik het belangrijkste is, is om duidelijk te maken is dat in ieder geval de huisarts niet onder het eigen risico valt en daar dus wel heen te gaan, die kan dan inschatten wat echt nodig is en helpen bij de besluitvorming.
MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>