Geen tomaat bij jicht?

Er zijn veel mensen die beweren dat hun jicht verergert na het eten van tomaten. Recent onderzoek uit Nieuw-Zeeland bevestigt dit. De onderzoekers hadden meer dan 2000  mensen met klachten van jicht ondervraagd naar vermoedelijke triggers van hun jicht. Meer dan 70 % van hen kon inderdaad een of meerdere voedingsfactoren opsommen. Tomaten werden vernoemd door 20 % van deze groep, ze stonden op de vierde plaats van meest vernoemd triggers. De drie andere meest voorkomende triggers waren zeevruchten, alcohol en rood vlees. Metingen van urinezuur in het bloed bevestigde dit. Consumptie van tomaten was even sterk geassocieerd met het urinezuurniveau als zeevruchten, rood vlees, alcohol en gesuikerde frisdranken.
De onderzoekers noemen twee factoren die de relatie met urinezuur zouden kunnen verklaren. Fenolzuren in tomaten zou zich mengen in de verwerking van urinezuur in de lever, bv. door te binden met transporteiwitten. Tomaten bevatten geen purinen (urinezuur ontstaat vooral uit afbraak van purinen), maar wel veel glutamaat, dat mogelijk de synthese (aanmaak)van purinen versterkt.

Moeten mensen met jicht nu tomaat vermijden? Een nadeel van het onderzoek is dat het kleinschalig was in Nieuw-Zeeland en omstreken, mensen daar hebben vaker last van jicht. De studie is dus niet voor iedereen van toepassing. Het is een kwestie van uitproberen; het kan per persoon verschillen. Zonde om ze altijd te mijden, want tomaten bevatten ook heel veel goede voedingsstoffen.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>