Moeilijker afvallen bij `alles of niets` denken

Mensen die bij ons komen om af te vallen, vinden het vaak moeilijk om af te vallen als ze in `alles of niets`denken. Ze kunnen heel goed en streng lijnen en vallen daarmee ook af, maar vallen naar verloop van tijd weer in hun oude voedingspatroon omdat ze het niet volhouden en nog meer aankomen dan voor de lijnpoging. Ze kunnen niet maar 1-2 koekjes eten, het is niets of een hele rol. Ik probeer dan samen met de cliënt een middenweg te vinden, maar dat blijft voor veel mensen lastig.

 

 

 

Nu zag ik ook een artikel die daar onderzoek naar heeft gedaan en inderdaad: voor mensen die zwart-wit denken zou het minder goed lukken om op gewicht te blijven dan flexibele denkers. Deze conclusie trekt onderzoeker Katerina Palascha, werkzaam bij Marketing and Consumer Behaviour, een afdeling van Wageningen UR. De onderzoeker vertelt dat zwart-witdenkers voedsel zien in termen van goed of fout, alles of niets. Het zou beter zijn om flexibeler te denken. De alles of niets denkers besluiten eerder dan flexibele denkers dat een dieet mislukt wanneer ze zich er even niet aan houden. ‘Meestal gaan de zwart-witdenkers teveel eten wanneer ze de controle dreigen te verliezen’, aldus Palascha.  Volgens de wetenschapster zouden flexibele denkers niet met een ‘goed of fout’-schema in hun hoofd zitten. Zij hebben een flexibeler eetstijl. Zo zouden deze denkers de ene dag minder op hun dieet letten en de andere dag het juist weer omarmen. Palascha: ‘Dit zou kunnen verklaren waarom mensen die flexibel denken vaker op gewicht blijven.’

Dus mocht het vandaag niet helemaal gelukt zijn, morgen is er weer een dag. Als je jezelf herkent in het alles of niets denken, probeer het dan eens een keer; neem bijv. 1-2 koekjes (alleen als je er echt zin in hebt) of 1-2 chocolaatjes of  een handje noten en peuzel dit heel langzaam op. Geniet ervan. Doe er geen andere dingen naast zoals t.v. kijken of achter de computer zitten. Doe het liefst je ogen dicht. Je kunt ook nog eventueel 1-2 glazen water of thee of koffie zonder suiker ervoor drinken en daarna evt. een blokje om te lopen of andere afleiding dan eten te zoeken. En werkt het? Dit kun je ook toepassen op andere voeding, of na een feestje  of met bewegen.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>