2 weken niet bewegen vermindert al je spierkracht

Wist jij dat je al binnen twee weken niet bewegen je spiermassa en spierkracht vermindert? Uit onderzoek blijkt dat 2 weken van inactiviteit al kan zorgen voor het verliezen van een derde van de spierkracht bij jonge mensen, bij ouderen is dit minder. Dit stellen onderzoekers van de University of Copenhagen. Er is onderzoek gedaan onder een relatief kleine groep (17 mannen, rond 23 jaar) en 15 mannen van 68 jaar en ouder. Bij alle mannen werd 1 been onbeweeglijk gemaakt voor 2 weken. Daarna hadden ze een duurfietstraining (3-4 keer per week) van 6 weken.

Na de 2 weken hadden de jonge mannen een derde van hun spierkracht verloren en de ouderen ongeveer een kwart. Ook was de spiermassa verminderd na twee weken immobiel te zijn geweest. De jonge mannen verloren gemiddeld 485 gram spiermassa en ouderen gemiddeld 250 gram. Jongere mannen hebben ongeveer één kilo meer spiermassa in elk been dan oudere mannen. Verder was de fysieke conditie van de deelnemers verminderd.

De duurfietstraining was voldoende om de spiermassa en conditie te herstellen. Maar dit was niet voldoende is om de spierkracht terug te krijgen. Trainen met gewichten zou er wel voor kunnen zorgen om de spierkracht terug te winnen.

Dus: Blijf zoveel mogelijk bewegen! Maakt niet uit wat, als je maar niet teveel ligt of zit. Er wordt niet voor niets gezegd: use it or lose it….

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>