Maagverkleining bij astma

Mensen met matig tot ernstige obesitas (BMI>35-40) én astma hebben dubbel baat na bariatrische chirurgie. Ze krijgen  niet alleen een gezonder lichaamsgewicht, ook hun longfunctie verbetert en de astma vermindert.

 

 

 

Veel astmapatiënten met ernstige obesitas (BMI>40) voldoen niet aan het “gewone plaatje” voor astma. De `gewone`vorm van astma hangt samen met ontstekingen van de luchtwegen. Bij veel mensen met obesitas en astma zijn  die ontstekingen afwezig. Maar deze patiënten reageren wél overgevoelig op irriterende stoffen die bij wijze van longonderzoek kunnen worden toegediend. Dat betekent dus dat ze aantoonbaar astma hebben, maar dat het geven van ontstekingsremmende medicijnen, wat dan vaak gebeurt, bij deze groep vaak zinloos is.

Meestal wordt alleen een maagverkleining gedaan bij een BMI van 40 en hoger, als er ook sprake is van hypertensie en diabetes. Longarts in opleiding Astrid van Huisstede pleit er voor dat ook mensen met een BMI vanaf 35 en astma in aanmerking komen voor een maagverkleining. Omdat het de longfunctie zo goed verbetert. Wel is belangrijk niet te licht te denken over een maagverkleining. Het is belangrijk om eerst na te gaan of het niet lukt zonder operatie en de mogelijke negatieve gevolgen ook mee te nemen in de besluitvorming.

Bron: http://www.nrs-science.nl

MB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>