Hoog cholesterol ook risico voor ouderen

Tot voor kort werd aangenomen dat een laag LDL-cholesterol ongunstig zou zijn bij ouderen of hoogbejaarden (85 jaar en ouder). Dit is hoogstwaarschijnlijk te verklaren uit het feit dat lage cholesterolwaardes vaker voorkomen bij mensen die ziek zijn en daardoor weinig eetlust hebben en dus ook minder eten.

 

 

Maar uit onderzoek van het LUMC blijkt nu dat hoogbejaarden met een erfelijke aanleg voor hoog cholesterol juist een grotere kans hebben om te overlijden. Dr. Iris Postmus van het LUMC pleit er daarom voor om statines (cholesterolmedicijn) wel voor te schrijven bij een gezonde oudere van 85 met een hoog LDL-cholesterol.

Ik vind dat het belangrijk is om eerst naar de voeding te kijken van ouderen. Daar kun je vaak al veel winst mee behalen. Veel mensen kunnen last krijgen van de bijwerkingen van statines en vaak gebruiken ouderen al een rits medicijnen. Ook plantensterolen kunnen een gunstig effect hebben.

 

Bron: https://www.lumc.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>