Slechte darmfunctie beïnvloedt je humeur

De darmen zijn eigenlijk ons tweede brein. Als het evenwicht in je darmen verstoord raakt, heeft dit invloed op je humeur. Lees verder om te zien waarom dit zo is.

 

In je darmen zitten goede en slechte bacteriën. Bij een gezonde samenstelling van deze bacteriën werkt je lichaam ideaal. Als deze samenstelling veranderd en het evenwicht verstoord raakt (bijv. bij diarree/obstipatie), reageert je lichaam hierop door het aanmaken van hormonen (neurotransmitters) die de zenuwen beïnvloeden. Uit onderzoek is gebleken dat deze hormonen weer effect hebben op je humeur.

Mensen met overgewicht of een ongezonder voedingspatroon hebben vaker last van een wisselende stemming, doordat hun lichaam reageert op de steeds veranderende samenstelling van de bacteriën in de darmen.

Het evenwicht in de darmen kun je constant houden door een gezond voedingspatroon en ervoor te zorgen dat het aantal goede bacteriën in de darmen toeneemt.

Belangrijke tips hiervoor zijn:

  • Producten met veel vezels (zoals brood, graanproducten en groenten) stimuleren de groei van deze goede bacteriën.
  • Het gebruik van probiotica heeft een gunstig effect op de samenstelling en groei van de goede bacteriën in de darmen.
  • Suikers (in thee, koffie, frisdrank, snoep, koek) en vetrijke producten vermeerderen het aantal slechte bacteriën, waardoor er een disbalans ontstaat.
  • Een goede weerstand door gezonde voeding en voldoende nachtrust houdt het evenwicht in de darmen constant.

Zorg dus voor een gezonde en gevarieerde voeding en beperk het gebruik van suikers en vetten om te voorkomen dat je vrolijke humeur minder wordt.

EV

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>