Vis vermindert risico op depressies bij vrouwen

Twee keer per week vis  eten vermindert het risico op een depressie bij vrouwen met 25%, zo blijkt uit een onderzoek  van het Menzies Research Institute.

 

 

Gedurende 5 jaar werden meer dan 1400 mannen en vrouwen van 26 tot 36 jaar gevolgd. De deelnemers hielden bij wat ze aten, hierbij ging het voornamelijk over welke soorten vis. Na correctie van bepaalde factoren die de uitkomst zouden kunnen beïnvloeden (zoals roken en  gewicht) bleek er een verband te zijn tussen het eten van vis en depressie.

Vrouwen die tijdens het onderzoek vis aten hadden minder risico op het krijgen van een depressie. Bij een wekelijkse visconsumptie was het risico op een depressie 6% minder dan bij vrouwen die geen vis aten tijdens het onderzoek.  Bij het eten van twee keer per week vis was het risico op een depressie zelfs 25% minder.

Bij mannen werd geen verband aangetoond tussen de consumptie van vis en depressieve symptomen.

Waarom vis dit effect heeft bij vrouwen en niet bij mannen moet door de wetenschappers nog nader onderzocht worden. Men denkt dat de combinatie van omega-3-vetzuren in vis en de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, een positief effect hebben op het vrouwelijk brein.

EV

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>