s`Avonds eiwitrijke drank tegen spierafbraak bij ouderen

Als ouderen s`nachts eiwitrijke voeding krijgen verbetert hun spieropbouw en gaat spierafbraak tegen zo blijkt uit onderzoek van Bart Groen van de Maastricht Universiteit.

 

 

 

 

Een testgroep van 8 ouderen die gedurende de nacht eiwit kregen hadden een grotere spiereiwitopbouw dan  ouderen die het eiwit niet ’s nachts kregen. De spiereiwitopbouw zorgt ervoor dat er meer spierweefsel wordt aangemaakt, die bij ouderen van nature afneemt in hoeveelheid.
In  het onderzoek van Groen zijn vier gezonde oudere mannen in de leeftijd van 74 jaar, s ’nachts gekoppeld aan een neussonde waardoor zij een caseïne-oplossing op basis van kaaseiwit, kregen toegediend, die langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Nog eens vier mannen in dezelfde leeftijd kregen ’s nachts een placebo oplossing toegediend om de werking van de caseïne-oplossing te kunnen vergelijken. Alle acht de mannen kregen twee dagen voorafgaand aan het onderzoek dezelfde maaltijden te eten met een gemiddelde eiwithoeveelheid van 0,8 g per kg/lichaamsgewicht. Voor en na het slapen werden bij de deelnemers een spierbiopt afgenomen. Wat bleek? ‘De spiereiwitsynthese was in de eiwitgroep significant hoger dan in de placebogroep. Een kanttekening is denk ik wel op zijn plaats, omdat het maar om een hele kleine testgroep gaat. Dus ik denk dat het goed is dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Maar een glas melk of schaaltje yoghurt s`avonds kan natuurlijk geen kwaad.

Preventie
Groen hoopt dat de resultaten van zijn onderzoek aanzetten tot meer focus op de preventie van spierafbraak in plaats van spieropbouw achteraf. Hij raadt aan ouderen ’s avonds een eiwitrijke drank aan te bieden voor slapengaan in plaats van een kopje thee of koffie. Op deze manier wordt er ’s nachts minder spier afgebroken.

Bron: http://www.frieslandcampinainstitute.nl/nl/wetenschap-en-studie/artikels/nachtelijke-voedingstoediening-stimuleert-spieropbouw-bij-ouderen.aspx

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>