Aankomen na stoppen met roken geeft toch gezondheidswinst

Doet gewichtstoename na het stoppen met roken, het gezondheidseffect op hart- en vaatziekten teniet? Dit werd onderzocht in de Framingham Offspring Study bij mensen met en zonder diabetes. Tussen 1984 en 2011 werden de mensen gevolgd, zowel rokers, recente stoppers (≤ 4 jaar), mensen die al langer waren gestopt ( > 4 jaar) en niet-rokers.

Conclusie
Uit dit onderzoek bleek dat stoppen met roken de kans op hart- en vaatziekten vermindert, ook bij mensen die na het stoppen met roken aankomen in gewicht, zeker bij mensen zonder diabetes. Bij mensen met diabetes werd iets soortgelijks gezien, maar  de groep mensen was te klein om het wetenschappelijk te bewijzen.

Bron: JAMA (the Journal of the American Medical Assocation), maart 2013

MB

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Aankomen na stoppen met roken geeft toch gezondheidswinst

 1. Theo Haijen

  Na stoppen met roken flink aangekomen. Zit nu op sportschool. Ik hoor verschillende berichten dat eten van vis gezond is maar paling, garnalen en andere schaaldieren niet goed is. Is dit waar?

    /   Reply  / 
  1. diëtistenpraktijk Renate de Schaap Auteur

   Beste Theo,

   Bedankt voor je reactie. Paling, garnalen en andere schaaldieren bevatten veel cholesterol. Daarom wordt aanbevolen om deze niet vaker dan 1 keer per 2 weken te eten. Met name voor mensen die al een hoog cholesterolgehalte in hun bloed hebben.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>