Obesitas: Zijn vetten harddrugs voor onze hersenen?

Waarom draaien we wel warm voor een reep chocolade, maar trekken wortels ons minder aan? Wetenschappers van de CNRS/Université Paris Diderot hebben ontdekt dat triglyceriden hoogstwaarschijnlijk direct op ons beloningssysteem in de hersenen werken.  Triglyceriden zijn vetzuren uit voedsel. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry.

 

 

 

 

Een onderzoek die ze hebben gedaan bij muizen laat zien dat er een sterk verband is tussen de schommelingen in de triglyceridenconcentratie in het bloed en het beloningssysteem in de hersenen. Het beloningscentrum is de hersenen is hetzelfde systeem dat betrokken is bij drugsverslaving. De onderzoekers vroegen zich af waarom dit beloningscentrum een enzym produceert dat triglyceriden in de hersenen afbreekt. Het lichaam gebruikt suikers en vet als energiebron. De brandstof voor de hersenen is alleen suiker. Voor het onderzoek injecteerden de onderzoekers kleine hoeveelheden vet in de muizenhersenen. Ze ontdekten dat muizen daardoor minder gemotiveerd waren om een hefboom in te drukken om een voedselbeloning te bemachtigen en de lichamelijke activiteit werd zelfs gehalveerd. Bovendien was de geïnjecteerde muis beter in staat de voeding in balans te houden bij de keus tussen normaal voedsel en vetrijk voedsel.

 

Na verwijdering van het enzym voor het afbreken van triglyceriden, bleven de muizen wel drukken op het hefboompje en dooreten van vetrijk voedsel. De onderzoekers concluderen dat bij vermindering van dit enzym in de hippocamus obesitas kan veroorzaken. Daarnaast was de conclusie dat blootstelling aan een langdurig verhoogde triglyceridenspiegel op termijn leidt tot veranderingen in de hersenen dan met name in het genotscentrum ofwel beloningssysteem. Dus triglyceriden werken mogelijk als (hard)drugs voor de hersenen. Paradoxaal genoeg hebben mensen met obesitas vaak hogere triglyceridenwaardes in het bloed dan gemiddeld.

Bron: http://www2.cnrs.fr

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>