Ochtendlicht helpt bij afvallen!

Mensen die ‘s ochtends daglicht krijgen, hebben een lagere BMI dan mensen die dit pas later op de dag krijgen.
Onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine stellen dit na hun onderzoek. “Hoe vroeger op de dag je blootgesteld wordt aan daglicht, des te lager je BMI”, aldus onderzoeker Kathryn Reid. “En hoe later het wordt, des te hoger.”
De invloed van het ochtendlicht op het lichaamsgewicht bleek onafhankelijk van de mate van beweging, calorie-inname, slaap, leeftijd en seizoen. Het lijkt verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van iemands BMI.

Biologische klok
“Licht is heel belangrijk om onze biologische klok te synchroniseren”, zegt hoofdonderzoeker Phyllis. “We moeten meer naar buiten tussen 8 en 12 uur in de ochtend. Ongeveer 20 tot 30 minuten is voldoende om invloed te hebben op je BMI.”

Als je gedurende de dag niet genoeg licht binnenkrijgt, verstoort dat je biologische klok. Deze klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam (de temperatuur, bloeddruk, stofwisseling )goed op het moment van de dag zijn afgestemd. Als je metabolisme verandert, kan dat dus grote gevolgen hebben en leiden tot gewichtstoename. Daarom is het ook niet goed om ook nog in de nacht teveel licht te krijgen, omdat dit ook je biologische klok verstoord.

Lichtsterkte
Uit het onderzoek blijkt dat 500 lux (eenheid voor lichtsterkte) al voldoende is. Binnen haal je deze lichtintensiteit meestal niet, die is meestal 200-300 lux, maar zelfs op een bewolkte dag is het licht buiten meer dan 1000 lux.

Bij het onderzoek waren 54 mensen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS One. Op welke manier licht exact invloed heeft op het gewicht en lichaamsvet moet nog verder onderzocht worden.

Bron: http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2014/04/morning-rays-keep-off-the-pounds.html

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>