Verbod energiedrankjes op 140 scholen

Energiedrankjes zijn verboden op 140 middelbare scholen. Dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

De scholen hebben het verbod ingesteld, omdat leerlingen ‘zitten te stuiteren in de klas’, concentratieproblemen krijgen of soms ziek naar huis of naar de huisarts moeten. Daarnaast zijn er 40 scholen die erover denken een verbod in te voeren.

 

 

 

In het onderzoek werden alle middelbare scholen in Nederland aangeschreven; 280 scholen reageerden. 75% gaf aan dat ze nadelige effecten van energiedrankjes zien bij scholieren. Gisteren lieten ook kinderartsen weten dat veel jonge patiënten krijgen na het drinken van de drankjes.

Rustiger op school
Eckhart College in Eindhoven besloot twee jaar geleden om een verbod in te stellen. Aanleiding was dat een paar brugklassers ​na het drinken van energiedrankjes ziek naar huis moesten, laat vestigingsdirecteur Claire Arts weten. “We merken dat het veel rustiger is in de school. Met name kinderen met ADHD zijn een stuk rustiger.”

Sommige scholen gaan niet over op een verbod, maar zien wel de problemen, zoals het My College in Spijkenisse. Volgens directeur Ruud Vet worden de drankjes voor sommige leerlingen interessanter bij een verbod. “Wij gaan liever het gesprek aan en geven voorlichting over de nadelige effecten.”

FWS
Ook de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) vindt dat energiedranken niet thuishoren op middelbare scholen. “Wij raden, net als het voedingscentrum, aan om in de leeftijd van 13 tot 18 jaar maximaal een energiedrankje per dag te drinken.”

De FWS liet eerder al namens de producenten van energiedranken weten dat de drankjes ‘niet gevaarlijk’ zijn, maar dat ‘overdaad schaadt’. De leden van de FWS leveren geen energiedranken op basisscholen.

Bron: RTL nieuws

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>