Anorexia-nervosa patiënten `gedragen` zich dikker

Typerend voor anorexia nervosa is het ervaren van het eigen lichaam als dikker dan het in werkelijkheid is. Promovenda psychologische functieleer Anouk Keizer toont in haar proefschrift aan dat deze onrealistische beleving van lichaamsomvang verder gaat en dieper zit dan ‘alleen maar’ denken dat je dik bent.

 

 

 

 

Het blijkt dat patiënten met anorexia nervosa zelfs op een dikke manier aanrakingen voelen: zij nemen aanrakingen op hun huid als groter waar dan die in werkelijkheid zijn, alsof hun huid opgerekt of opgeblazen is. Daarnaast blijken patiënten zich onbewust dikker te bewegen dan dat ze eigenlijk zijn.

Vroeger werd in onderzoek vooral aandacht besteed aan hoe anorexia-nervosapatiënten over hun eigen lichaam denken en hoe ze hun eigen lichaam zien. In haar proefschrift is Anouk Keizer verder gaan kijken door lichaamsbeleving vanuit een meer neuropsychologische invalshoek te onderzoeken. Ze heeft een aantal taken ontwikkeld waarmee gemeten kan worden of anorexia-nervosapatiënten en gezonde vrouwen verschillen in hoe zij aanrakingen op hun huid waarnemen en hoe ze zich onbewust bewegen in de ruimte.

Uit verschillende studies kwam naar voren dat patiënten met anorexia nervosa een aanraking op hun huid voelen als groter dan die in werkelijkheid is, alsof hun huid opgerekt of opgeblazen is. Ze voelen dus letterlijk dikker met hun lichaam.Ook bleek dat patiënten met anorexia nervosa onbewust hun lichaam al draaiden voor openingen waar ze makkelijk rechtuit doorheen hadden kunnen lopen. Oftewel: onbewust gedragen, bewegen, deze patiënten zich dikker dan dat ze in werkelijkheid zijn.
Tenslotte is gevonden dat de te dikke beleving van lichaamsomvang in patiënten met anorexia nervosa geen statisch gegeven is, maar verandert kan worden.

Bron: Universiteit Utrecht

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>