Diabetes en longen

Hoe zit het met diabetes en de longfunctie? Hier werd onderzoek naar gedaan in Amerika waar bij 10.129 mensen longfunctietesten werden verricht.

 

 

 

 

Hoge bloedsuikerwaarden als gevolg van diabetes richten schade aan in het lichaam. Als gevolg daarvan kunnen na verloop van tijd diabetescomplicaties ontstaan aan bloedvaten, zenuwen en organen. Omdat de schade aan de longen beperkt leek, is hier in het verleden weinig onderzoek naar gedaan. Recent Amerikaans onderzoek laat echter zien dat mensen met diabetes vaker een verminderde longfunctie hebben. Naast de 10.129 longfunctietesten werden ook de inspanningscapaciteit bepaald. Er deden mensen mee met en zonder diabetes, mensen die wel of niet rookten en en mensen met of zonder COPD. COPD (chronic obstructive pulmonary disease is een verzamelnaam voor allerlei chronische aandoeningen aan de longen, zoals astma en longemfyseem).

Wat kwam er uit?
Bij mensen met diabetes was zowel de longfunctie als de inspanningscapaciteit lager dan bij mensen zonder diabetes. Omdat roken en het hebben van COPD ook van invloed zijn op de longfunctie, werd hier in de berekeningen rekening mee gehouden.

Conclusie
Diabetes kan de longfunctie van mensen met diabetes verminderen en dit heeft effect op de inspanningscapaciteit en het gemak en plezier waarmee mensen lichamelijke activiteiten verrichten.

Bron: Diabetes Care, februari 2014
MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>