Meer risico op hartklachten bij bloedarmoede

Bij bloedarmoede bevat het bloed onvoldoende zuurstof door een gebrek aan rode bloedlichaampjes. Deze toestand is vooral gevaarlijk voor mannen en vrouwen die aan hartinsufficiëntie lijden.

Hartinsufficiëntie is een ziekte waarbij de hartpomp niet meer in staat is voldoende krachtig te functioneren. Daardoor krijgen delen van het lichaam onvoldoende bloedtoevoer.
Uit een studie blijkt dat bloedarmoede bedreigend is voor personen die met deze vorm van hartziekte worden geconfronteerd. De kans op plots overlijden is dubbel zo groot bij mensen die een tekort aan rode bloedlichaampjes hebben, dan bij personen met hetzelfde hartprobleem, maar dan zonder bloedarmoede.

Anemie (ander woord voor bloedarmoede) wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ijzertekort. Amerikaanse wetenschappers, die verbonden zijn aan het universitair ziekenhuis van Massachusetts, legden het verband tussen anemie en plotseling overlijden door hartinsufficiëntie door 34 klinische studies opnieuw te analyseren waar in totaal 153.180 vrijwilligers hadden aan deelgenomen die aan hartinsufficiëntie leden. Het viel op dat 46.8 procent van de anemielijders binnen die groep plotseling was gestorven. Het wegwerken van de bloedarmoede volstond om het risico op een fataal hartfalen drastisch te verlagen.

Bronnen:
Groenveld HF, januzzi JL, Damman K, van Wijngaarden J, Hillege HL, van Veldhuisen DJ, van der Meer P Anemia and mortality in heart failure patients a systematic review and meta-analysis J Am Coll Cardiol.
08-09-2;52(10):818-27.
MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>