Gewichtsverlies vermindert kans op artrose

Als te zware vrouwen tussen 50 jaar en 60 jaar 5 kilo afvallen, verminderen zij de kans op knie-artrose met 25%. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Jos Runhaar, die 17 september op zijn zogeheten PROOF-studie promoveerde.

Aan de studie deden 407 vrouwen van tussen de 50 en 60 jaar mee. Zij hadden allen overgewicht (een BMI hoger dan 27), maar (nog) geen artrose. De vrouwen werden door loting in 2 groepen verdeeld: een groep die een individueel interventieprogramma van gezond eten en beweging kreeg aangeboden en een controlegroep die geen interventie kreeg. Beide groepen werden bovendien in tweeën gesplitst: de ene helft van beide groepen kreeg glucosaminesulfaat. De andere helft kreeg een placebo. De vrouwen werden ruim 2 jaar gevolgd.

Van de vrouwen, die 5 kg of 5% gewicht verloren, kreeg 15% artrose. Dat percentage was 20% onder vrouwen, die geen gewicht verloren. Van glucosamine werd geen duidelijk effect gemeten.

Bron: Erasmus MC

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>