Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels

Na bestudering van 440 MRI-scans concluderen neurologen van het UMC St Radboud dat ouderen die veel bewegen een betere kwaliteit zenuwbundels hebben dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Ook blijkt beweging het meest effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen.

 

Artsen vermoeden al langer dat beweging beschermt tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen later in het leven, maar tot nu toe is niet bekend hoe dat komt. Neurologen van het UMC St Radboud tonen nu voor het eerst aan dat mensen die meer bewegen een hogere kwaliteit witte stof in de hersenen hebben. Deze witte stof bestaat uit zenuwbundels van miljoenen vezels die verschillende hersengebieden met elkaar verbinden, zoals het gebied dat een obstakel signaleert met het gebied dat opdracht geeft te gaan lopen of het gebied voor herinneringen met dat van de spraak.

Tot een paar jaar terug werd de kwaliteit van de witte stof alleen gemeten met ‘gewone’ MRI scans. Op die scans is aan vlekjes te zien waar de zenuwbundels zijn beschadigd. De Nijmeegse neurologen maakten tijdens hun onderzoek gebruik van relatief nieuwe technieken waaronder Diffusie-tensor Imaging (DTI). Hiermee kan naar de mate van beschadiging binnen de ‘vlekjes’ worden gekeken en zo de kwaliteit van die verbindende bundels worden bepaald. Daarnaast konden de neurologen met de DTI scan ook lichte tot hele lichte aantastingen zien in gebieden van de hersenen die er op een ‘gewone’ MRI helemaal normaal uitzagen.

De Nijmeegse neurologen gaan op korte termijn, met een VIDI subsidie van ZonMW, van start met vervolgonderzoek naar de vraag of microbeschadigingen van de zenuwbundels ook voorspellend kunnen zijn voor het ontstaan van dementie of bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.

Bron: http://www.umcn.nl

TZ

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels

  1. sjors

    Ik geloof wel dat dat zo is.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>