Risico diabetes omhoog door chronische stress

Mannen met een stressvolle baan, of veel stress thuis hebben tot 45% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan mannen die thuis of op het werk weinig tot geen stress ervaren. Dat is de conclusie van een groep Zweedse onderzoekers aan de universiteit van Gothenburg.

 

In het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van de medische onderzoeksgegevens van 6828 mannen. Deze gegevens zijn verkregen door middel van een 35-jarige cohortstudie. (Cohortstudie: de deelnemers worden gedurende een bepaalde tijd periodiek onderzocht).
De onderzoekers zochten naar een verband tussen chronische stress en diabetes. De mannen werden voor het eerst ondervraagd in de jaren 70, en werden tot in het jaar 2008 gevolgd. Al deze mannen hadden aan het begin van het onderzoek geen last van hart- en vaatziekten of diabetes. Van de 6828 mannen ontwikkelden er 899 uiteindelijk diabetes.

Aan het begin van die studie werden de deelnemers gevraagd hun stressniveau aan te geven. 15,5% van de mannen gaf aan last te hebben van chronische stress op het werk of thuis.
Mannen die tijdens de start van de studie aangaven last te hebben van chronische stress bleken uiteindelijk een 45% hoger risico te hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2, zelfs na rekening te houden met overige risico beïnvloedende factoren als bloeddruk, roken, bmi en het gebruik van bloeddrukverlagende middelen, was het effect van stress statistisch significant. Dat wil zeggen dat het verband tussen stress en diabetes niet meer toevallig is, of is toe te schrijven aan andere factoren.

Conclusie
Vandaag de dag wordt stress nog niet erkend als mogelijke risicofactor op het ontwikkelen van diabetes. Volgens hoofdonderzoeker Masuma Novak laat deze studie echter zien dat stress wel degelijk een belangrijke en beïnvloedbare risicofactor is op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Bron: http://www.bloedsuiker.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>