Kinderen eten meer groente als ze samen eten met gezin

Samen aan tafel eten met het hele gezin, verbetert de eetgewoonten van kinderen. Zelfs als je dat maar twee keer per week doet. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Leeds.

De onderzoekers keken naar de eetgewoonten van bijna 2400 leerlingen van 52 basisscholen in Zuid-Londen. Hun ouders en veldonderzoekers hielden een eetdagboek bij waarin ze de hele dag noteerden wat de kinderen aten en dronken. De ouders beantwoordden bovendien vragen over hun mening ten aanzien van fruit en groenten.

Aan tafel
Van de gezinnen meldden er 656 dat ze altijd gezamenlijk aan tafel aten. 768 deden dat soms, 92 gezinnen aten nooit samen aan tafel. Kinderen die altijd met hun ouders aan tafel eten, bleken meer groente en fruit te eten: zo’n 125 gram meer dan leerlingen die nooit gezamenlijk eten. Kinderen die af en toe met het gezin aan tafel eten, aten zo’n 95 gram meer groenten en fruit dan leerlingen die dat nooit deden.

Als kinderen hun ouders groente en fruit zagen eten en de ouders porties in kleine stukjes sneden, bleek dat de groente-inname van de kinderen te verbeteren.

Eetgewoonten aanleren
“Door het moderne leven lukt het vaak niet om met de hele familie rond de eettafel te zitten, maar dit onderzoek laat zien dat zelfs een gezamenlijke zondagse lunch al kan helpen om het voedingspatroon te verbeteren”, zegt Meaghan Christian, die op het onderzoek promoveert. Haar begeleider Janet Cade voegt daar nog aan toe dat “zien hoe je ouders en broers en zussen eten en wat ze eten cruciaal is voor de ontwikkeling van eetgewoonten en -voorkeuren van kinderen.”

De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Epidemiology & Community Health.

Bron: BBC

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>