Energiedrankjes geeft bij tweederde jongeren vervelende bijwerkingen

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat ongeveer 40% van de jongeren niets merkt van het stimulerende effect van energiedrankjes. 67% van de jongeren heeft zelfs nadelige effecten van het drinken van energiedrankjes. Deze zijn, onder andere moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid.

 

 

Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Het onderzoek werd gehouden onder 766 kinderen van 11 tot en met 18 jaar. Jongeren menen dat energiedrankjes een grotere oppepper geven dan koffie. Dat is niet waar: in een kopje koffie zit evenveel cafeïne als in een blikje energiedrank (250 ml).

Opwekkend effect
Bijna de helft ondervindt geen opwekkend effect, ze worden er niet op een positieve manier actiever van. En dat terwijl twee derde van hen wel degelijk vervelende klachten krijgt: ze worden druk en hyperactief en kunnen maar lastig de slaap vatten. “Ik kan me niet concentreren en word snel boos”, zegt iemand. “Ik word er best vaak moe van”, meent een andere respondent. Jongeren die meerdere energiedrankjes per dag drinken dan het gemiddelde, zeggen ook meer te maken hebben met deze nadelige effecten. Jongeren kunnen dus beter de drankjes niet drinken, want de energyboost krijgen ze er toch niet van.

Geen cafeïne onder de 13
De onderzoeksresultaten bevestigen de bestaande adviezen van het Voedingscentrum, om het gebruik van cafeïnerijke producten te minderen. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van cafeïne voor kinderen onder de 13 jaar af. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt geadviseerd om de consumptie van cafeïnerijke producten zoals koffie en energiedrankjes te beperken tot maximaal 1 consumptie per dag.

Bron: http://www.voedingnu.nl

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>