Overgewicht komt door eetgedrag, niet door te weinig bewegen.

Uit onderzoek van een studie naar de Hazda-stam blijkt dat de toename van obesitas in Westerse landen is toe te kennen aan te veel eten en minder aan te weinig bewegen. De Hazda-stam is een stam uit Tanzania die nog steeds voedsel verzamelt door te jagen en te verzamelen.
Er bestaat geen eenduidig antwoord wat een grotere rol speelt; te veel eten of te weinig bewegen. De onderzoekers testten de hypothese of minder bewegen meer invloed heeft op het ontstaan van obesitas dan te veel eten.De mensen van de Hadza-stam zijn jagers-verzamelaars. De wetenschappers maten het energieverbruik van 30 stamleden tussen de 18 en 75 jaar oud. Na correctie voor lengte en gewicht bleken de stamleden niet meer energie te verbruiken dan mensen uit de Verenigde Staten en Europa, terwijl ze meer bewegen dan mensen uit Westerse landen. Deze resultaten spreken de gangbare mening tegen dat de stammen die voor hun eten moeten jagen meer energie verbruiken dan de moderne mens.

Volgens hoofdonderzoeker Herman Pontzer, van het Hunter College in New York moet men voldoende bewegen om gezond te blijven. Maar het maakt ons niet dunner, daarvoor zullen we minder moeten eten.

Bron: VoedingNu

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Overgewicht komt door eetgedrag, niet door te weinig bewegen.

 1. Jolanda

  de mensen vergeten dat je ook dik wordt van de zoetstoffen, aspartaam, smaakversterkers, gistextract,MSG !!
  – door te WEINIG vet!!!!
  –doordat zowel in Medicatie, laxeermiddelen, de kant en klaarvoeding,potten en blikken,gepaneerd vlees, sausen,light- en vetvrije produkten en de zuivel,suiker en zoetstoffen,smaakversterkers, fructose/glucose(dit zijn de ergste)-zie “Fonteine.com”
  – plantaardige/geharde, olie en vetten, zijn ook transvetten!!
  dus als u af wilt vallen, etiketten lezen en gewoon zelf groenten en vlees klaarmaken en kruiden,en gewoon de volle produkten eten.
  -dik kun je ook worden van de cholesterolverlagers en door te laag cholesterol, info, Cholesterolmythe”

    /   Reply  / 
 2. Metabool

  Hou eens op met dat ongefundeerde geblaat, Jolanda. Ik vind het ook een raar stukje, niet in een verband gezet en ik moet het met de eindconclusie eens zijn dat eten meer invloed heeft dan beweging op het lichaamsgewicht maar het wordt me niet duidelijk uit de argumenten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>