Dikke kinderen vaak verhoogde bloeddruk en hoog cholesterol

12-jarige kinderen met overgewicht hebben al een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden in hun bloed dan kinderen met een normaal gewicht. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marga Bekkers van het RIVM.

Bekkers analyseerde de gezondheid van 1500 kinderen uit een grotere groep van bijna vierduizend kinderen die al vanaf hun geboorte gevolgd worden. Dat is het PIAMA-onderzoek (Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie ) dat al sinds 1996 loopt. Zo’n elf procent van de twaalfjarige kinderen in dit onderzoek heeft overgewicht. Deze dikke kinderen blijken een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden te hebben dan kinderen met een normaal gewicht. Daarnaast hebben ze vaker astma. Het betekent dat overgewicht dus al op jonge leeftijd ongunstige effecten heeft op ondermeer belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Gezondheidsproblemen
“Het onderzoek laat zien dat niet alleen extreem dikke kinderen gezondheidsproblemen hebben”, reageert Bekkers. “Ook bij relatief gezonde, maar wel te dikke kinderen zijn al gezondheidseffecten zichtbaar. Het wil natuurlijk niet zeggen dat we al deze kinderen met medicijnen moeten behandelen.”

Het benadrukt volgens Bekkers het belang van het voorkómen van overgewicht bij kinderen. De oplossing lijkt simpel: meer bewegen en gezonder eten, maar het is moeilijk zo’n leefstijlverandering door te voeren. Uit andere onderzoeken blijken langdurige, integrale aanpakken op het niveau van scholen, wijken en gemeentes het meest kansrijk te zijn om overgewicht te voorkomen.

Middelomtrek
In haar onderzoek laat Bekkers ook zien dat de middelomtrek ook bij kinderen een goede maat is voor overgewicht. De middelomtrek heeft ongeveer dezelfde voorspellende waarde als de BMI (body mass index) voor bloeddruk, cholesterol en longfunctie.

Bron:http://www.umcutrecht.nl

(MB)

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dikke kinderen vaak verhoogde bloeddruk en hoog cholesterol

 1. Bianca

  a.u.b. GEEN cholesterol verlagers aan kinderen, levens gevaarlijk,
  dan zijn ze al overleden voordat ze volwassen zijn,
  aan de gevolgen van de bijwerkingen (spier-en gewrichtsklachten, geheugen,diabetes,vit b12 tekort,etc.)!!!en tekort aan vitaminen en mineralen.
  Je gaat toch de kinderen niet ziek maken ????
  Cholesterol heb je juist nodig voor je gezondheid,minstens 5 zijn, er moet naar de totale waarde gekeken worden,
  het is belangrijk voor herstellen van de bloedvaten, het voorkomt arteriosclerose!!! vervoer van de in vet oplosbare vitaminen,
  nodig voor het immuunsysteem en de stofwisseling,

  Zie ook: de cholesterol leugen” van prof.dr. Walter Hartman

  Belangrijk is Geen light, en suikervrij,=Aspartaam,92 klachten, waaronder autisme, ADHD, geheugen, neurologische en psygische klachten,exceem,etc.

  en de goede vetten, kokosolie/vet,(extra viergin, maar NIET de reukloze, zijn de belangrijke stoffen weer uit) te gebruiken voor brood,bakken en braden, huid, tanden poetsen,en nog voor vele andere gezondheidstips, zie betreffende site, “Waarom kokosolie?)olijfolie, roomboter

  Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?

  en alle E-nummers laten staan en de gistextract=smaakversterker

  de kinderen lekker buiten laten spelen,meegaan naar een speeltuin
  of schommel,klimrek, tentjes bouwen, in de tuin,

    /   Reply  / 
 2. Bianca

  sorry, betreft “de cholesterol leugen, Moet zijn, prof. dr. Walter hartenbach

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>