Onderzoekers van de Washington State University stellen dat een voedingsstof in knoflook 100 keer effectiever is in de strijd tegen de slechte darmbacterie Campylobacter dan twee populaire antibiotica.
De campylobacter bacterie is een belangrijke veroorzaker van voedselinfecties. Symptomen van een voedselinfectie zijn diarree, kramp, buikpijn en koorts.Besmetting vindt vooral plaats door rauw voedsel. De onderzoekers zijn enthousiast over de resultaten. ‘’De stof in knoflook laat zien dat we bacteriën in onze omgeving en in het eten kunnen verminderen. Dit is in eerste stap in het ontwikkelen van nieuwe strategieën.” De onderzoekers hebben de smaakstof diallyl sulfide en zijn eigenschappen om een bacterie te doden wanneer het beschermd is door een slijmlaag (biofilm) onder de loep genomen. Deze laag maakt de bacterie duizend keer meer resistent voor antibiotica. Diallyl sulfide ging echter gemakkelijk door de slijmlaag heen en doodde de bacterie. Eerder onderzoek liet al zien dat de diallyl sulfide ook andere bacteriën die voedselinfecties veroorzaken, zoals Listeria en E.Coli, kunnen bestrijden. De wetenschappers benadrukken dat het onderzoek zich nog in een eerste fase bevindt. Het eten van knoflook is gezond, maar je zult er niet per se een voedselinfectie mee voorkomen. Wel kan de voedingsstof van pas komen om de aanwezigheid van de Campylobacter in de voedselverwerkingindustrie te verminderen
Bron: Nu.nl