25% Nederlandse kinderen is te zwaar

Meer dan 25% van de Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS-ONE, waarbij overgewicht bij kinderen in zeven Europese landen is onderzocht.

Het onderzoek onder schoolkinderen van 10 tot 12 jaar werd uitgevoerd in België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. Het werd uitgevoerd in 2010 onder 3.398 jongens en 3.727 meisjes.

 

Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar heeft 22 procent overgewicht. Ongeveer 6 procent van de kinderen heeft obesitas. In Griekenland heeft 50 procent van de schoolkinderen tussen de 10 en 12 jaar overgewicht en 21 procent van hen heeft obesitas. Nederland staat op nummer 3 in de top 7. In zeven Europese landen heeft 30 procent van de kinderen overgewicht en 1 op de 10 kinderen heeft obesitas.

Frisdrank
Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen in België het langst slapen, Nederlandse kinderen de grootste hoeveelheid frisdrank consumeren (0,6 liter per dag), kinderen in Griekenland het minst sporten, en de Griekse en Hongaarse jeugd het meest televisie kijkt.

Ook bleek uit het onderzoek dat jongens dikker waren dan meisjes. Bovendien kijken ze meer televisie en drinken ze meer frisdrank.

Verschillende oorzaken overgewicht
‘Het is niet gemakkelijk om de verschillen tussen deze landen te verklaren’, zegt onderzoekscoördinator professor Johannes Brug van VU medisch centrum. ‘Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen,’ zegt Brug. ‘Het onderzoek laat zien dat de kinderen uit het onderzoek één ding gemeen hebben: ze worden allen blootgesteld aan meerdere factoren die overgewicht bij de kinderen veroorzaken. Slechts één oorzaak aanpakken zal daarom niet werken.’

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “25% Nederlandse kinderen is te zwaar

 1. Metabool

  Wat helpt er dan wel in de strijd tegen overgewicht? Ik bedoel, we worden al decennialang om de oren geslagen met allerlei adviezen waardoor we door de bomen het bos niet meer zien. Daardoor gooien we onze winkelwagentjes iedere keer weer vol met geraffineerde fabrieksmeuk, frisdranken en vruchtensap. Wordt het geen tijd om echt iets aan de winkelinrichtig, c.q. het aanbod van voedselartikelen te doen?

    /   Reply  / 
 2. Het mentale dieet plan

  Ik denk dat het probleem mede bij de ouders ligt en hoe die letten op het voedsel van hun kind.

    /   Reply  / 
 3. Metabool

  Er zijn landen waar de overheid investeert in het promoten van de traditionele nationale keuken in plaats van in de voedingsindustrie. In die landen komt significant minder overgewicht voor.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>