Amsterdamse kinderen steeds dikker

20% van alle 5- jarigen in Amsterdam heeft last van overgewicht. In 2009 was dat nog 15%.

Het probleem bij oudere kinderen is nog groter en ook hier gaat de trend de verkeerde kant op, al probeert het stadsbestuur al enkele jaren scholieren aan te zetten tot gezond eten en sporten. Wethouder Eric van der Burg (Zorg en Sport) spreekt van schokkende cijfers. ”Op sommige scholen in Nieuw-West is veertig procent te zwaar. Bij een derde van die groep bedreigt het de gezondheid.”

 

 

Van alle 10-jarigen is iets meer dan 27% te zwaar (26% in 2007). Bij kinderen van veertien gaat het al enkele jaren om 25%. Van der Burg: ”Een fors percentage heeft zo veel overgewicht dat sprake is van obesitas. Dan zijn ze zo dik dat hun gezondheid in gevaar komt. Dat is echt ernstig.” Van de vijfjarigen heeft 5,4% obesitas, bij tien- en veertienjarigen is dat 6,5%.

De gegevens komen van de GGD. Van alle Amsterdamse jongeren
(2-24 jaar) is 23%te zwaar. Landelijk gaat het volgens gegevens uit 2009 om 17%. In Amsterdam speelt het probleem vooral in Noord en buiten de Ring, in de stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West.

Onder vijfjarigen in Noord ging het in 2009 nog om 15% die te dik was, inmiddels om 23%.

Vooral allochtone kinderen zijn te zwaar: circa 30%. Het probleem is het grootst onder Turkse kinderen. Daar is bij de groep tienjarigen liefst 44% te zwaar. Onder veertienjarige kinderen van Turkse afkomst is ruim een kwart te zwaar. De problematiek speelt ook onder Ghanese jongeren en in iets mindere mate bij Surinamers en Antillianen.

Bron: http://www.parool.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>