Voedingssuppplementen en Functional Foods invloed op werking statines

Bepaalde voedingssuplementen en Functional Foods met het voedingsvezel Betaglucan kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van statines. Een statine of cholesterolsyntheseremmer is een cholesterolverlagend medicament.

Deze conclusie blijkt uit een proefschrift van Simone Eussen van de Universiteit van Utrecht over de combinatie van statines en Functional Foods.

Uit een 16 weken durend onderzoek onder muizen bleek dat de afzonderlijke inname van het oplosbare voedingsvezel betaglucan uit haver effectief is in het verlagen van het cholesterolgehalte. Ook wanneer betaglucan in combinatie met een hoge dosering statine werd ingenomen is het effect even groot als wanneer alleen de statine werd ingenomen. Wanneer er een lage dosering statine werd ingenomen met de betaglucan was het effect 50% kleiner vergleken met de lage dosering statine alleen. Deze conclusie kan dus betekenen dat sommige Functional Foods en voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen negatief kunnen beïnvloeden. Er werd ook vastgesteld dat onder de nieuwe gebruikers van statines patiënten die ook voedingssupplementen of Functional Foods gebuiken 2.5 keer zo vaak stoppen met hun medicatie.

Uit het proefschrift kwam ook de conclusie dat sommige Functional Foods en voedingssupplementen juist een positief effect kunnen hebben op de werking van statines. Functionel Foods en voedingssupplementen met toegevoegde omega-3 vetzuren of plantesterolen en –stanolen kunnen juist een goede aanvulling zijn om het cholesterolgehalte en het triglyceridenniveau extra te verlagen. Deze extra goede werking hangt wel af van of de gebruiker de medicatie en de Functional Foods op de juiste manier gebruikt.

Bron: EVMI

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>