Kinderobesitas in de VS stabiliseert zich

Onder blanke kinderen in de Verenigde Staten lijkt obesitas zich te stabiliseren. Bij kinderen van Mexicaanse/Latijns-Amerikaanse en bij Afro-Amerikaanse jongens en meisjes neemt obesitas wel toe. 17% van de kinderen in de VS is obees; dat zijn 12,5 miljoen kinderen. Dit nieuws werd op een symposium over voeding en gezondheid in Praag tussen neus en lippen door verteld waarbij werd aangegeven dat men hiermee voorzichtig moet zijn. De reden van de terughoudendheid is dat die informatie nogal gevoelig ligt onder bevolkingsgroepen. De kinderobesitas is gestabiliseerd omdat Amerikanen steeds beter koken en dus niet alleen nog maar naar de McDonalds gaan.

Ook in Groot-Brittannië is een verandering te merken en worden de schoolkinderen van de jongste groep niet dikker. Een verklaring kan niet worden gegeven, maar de invloed van tv-kok Jamie Oliver en de initiatieven van de vorige regering om het eten in kantines te verbeteren en fruit te promoten, hebben de Britse keuken zeker goed gedaan. Echter onder zwarte kinderen in Groot-Brittannië neemt obesitas toe ; 16,2% lijdt aan obesitas.

Volgens de laatste groeistudie van TNO groeien Nederlandse kinderen vooral in de breedte; 2% van de autochtone jeugd heeft ernstig overgewicht. Bij Turkse kinderen ligt dat cijfer boven 8 en bij Marokkaanse kinderen op bijna 7. Die cijfers zijn beduidend lager dan in de VS of Groot-Brittannië, maar in dertig jaar tijd is het percentage van kinderen met overgewicht met 30% gestegen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2008 is gebleken dat integratie leidt tot minder overgewicht.

Bron:  Volkskrant 10 oktober 2011

( MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>