HbA1c niet geschikt voor diagnostiek

HbA1c wordt gebruikt als maat voor de gemiddelde glucoseconcentratie over een periode van 2-3 maanden en als voorspeller van het risico op het ontwikkelen van complicaties bij mensen waar diabetes reeds is vastgesteld.

 

 

 

 

Uit promotieonderzoek van Hanneke Jansen blijkt dat HbA1c niet geschikt is om diabetes mee vast te stellen. Zij spreekt hiermee een international comité van experts tegen, dat adviseerde HbA1c als diagnosticum voor diabetes te gebruiken. Volgens het onderzoek van Jansen wordt de hoeveelheid HbA1c in het bloed niet alleen bepaald door de glucosespiegel en de levensduur van de bloedcellen, maar ook in belangrijke mate door andere factoren. Jansen deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Epidemiologie van het UMC in Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: Determinants of HbA1c in non-diabetic children en adults.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek

(MB)

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>