Verzadigde vetten maken apen depressief

Gedragsbiologen hebben een groep van java-apen een `westers` dieet gegeven. Na iets meer dan twee jaar zagen ze dat 42 % van de apen depressief gedrag vertoonde. De apen vertoonden geen gewichtstoename.
Na bloedanalyse noteerden ze een hogere cholesterolwaarde in het bloed en een lagere (`goede`) HDL-cholesterolfractie bij de apen met depressief gedrag. Bij mensen bestaan gelijkaardige gegevens: depressie gaat vaak gepaard met een lagere HDL-cholesterol.

Het dieet was erg rijk aan vetten met vooral (45 %) verzadigde vetten, relatief veel omega-6- en weinig omega-3-vetzuren. Consumptie van linolzuur (omega-6) verhoogt de kans op de depressie en abnormaal gedrag. Linolzuur treffen we vooral aan in dierlijke voedingsmiddelen en vele plantaardig oliën, terwijl omega-3 in vis, groenten en lijnzaad-, hennep- en walnootolie zit. Linolzuur is op zich niet ongezond, maar het moet in balans zijn met omega-3-vetzuren.
De gedragsbiologen geloven dat dit experiment een verklaring geeft voor het verband tussen depressie en hart- en vaatziekten.

Bronnen:
Chilton FH, Lee TC et al. Depression and altered serum lipids in cynomolgus monkeys consuming a Western diet. Physiology & Behavior. 2011. doi:10.1016/j.physbeh.2011.01.013

Bron:http://www.abcgezondheid.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>