Steeds minder salmonellabesmettingen

Besmetting met de Salmonellabacterie bij mensen is voor het vijfde achtereenvolgende jaar afgenomen. Er is in Europa een afname gemeten van 17 procent.

Het is een van de resultaten in een rapport dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) opstelde in samenwerking met het Europese centrum voor ziektepreventie en controle (ECDC). Het betreft een rapport tot 2009 over infectieziekten en voedselbesmettingen.

Meest gerapporteerd

Besmetting met de bacterie Campylobacter blijft de meest gerapporteerde infectieziekte bij mensen. Er is een kleine toename van het aantal besmettingen, 4 procent vergeleken met 2008. Campylobacter komt het meest voor in gevogelte, varkens en vee, en kan diarree en koorts veroorzaken.

Salmonella is de tweede, meest gerapporteerde infectieziekte. Besmetting met Salmonella veroorzaakt meestal koorts, diarree en darmkrampen. Salmonella komt voor in kippen-, kalkoen- en varkensvlees.

Grote prestatie

‘De daling van Salmonellabesmetting bij mensen is een grote prestatie en geeft aan dat de controlemetingen werken’, aldus Hubert Deluyker, EFSA’s directeur van de Wetenschappelijke Coöperatie en Assistentie.

De EFSA en ECDC concluderen dat er 5.550 voedselbesmettingen gerapporteerd zijn in 2009. Hierbij werden bijna 49.000 mensen besmet. De meest gerapporteerde besmettingen waren met Salmonella (31%), virussen (19%) en bacteriële toxinen (10%). De grootste bronnen van besmetting waren eieren en producten van eieren, gemengde en buffetmaaltijden en varkensvlees.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Steeds minder salmonellabesmettingen

  1. zirus

    De daling van besmettingen met salmonella, campilobacter is zeer verheugend. Nog beter is het als iedereen weet hoe je bij een besmetting zo gauw mogelijk weer op de been kunt komen en hoe je, ook al is er een besmetting, er zo gauw mogelijk vanaf kunt komen.
    Dit middel heet kefir. Kefir is zo zuur dat genoemde bacterien in zeer korte tijd in hun werking worden gestopt. Bij een pH=4-4,5 kunnen deze bacterien hun werk niet meer doen. En omdat de produktie van de gifstoffen, die de bacterien maken, stopt ben je er vrij snel weer boven. Zorg hierbij in ieder voor een warme buik dat bevorderd de werking van de melkzuurbacterien. Dit geldt overigens ook voor alle andere bacterien zoals de e-coli, de listeria enz. zie verder makersdiet.nl.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>