Vetten in borstvoeding bescherming tegen eczeem

Het risico voor kinderen op het krijgen van eczeem en allergie is lager als de borstvoeding een hoog gehalte aan vacceenzuur en rumenzuur bevat. Dit blijkt uit onderzoek onder driehonderd borstvoedende moeders en hun kinderen aan de Universiteit Maastricht. Deze studie is onderdeel van het KOALA-onderzoek.

 

 

Bekend was al dat omega-3 vetzuren in moedermelk een beschermend effect heeft tegen de ontwikkeling van eczeem bij kinderen. Nieuw zijn de gevonden resultaten dat ook andere vetzuren zo’n beschermend effect lieten zien: vacceenzuur en rumenzuur. Vacceenzuur komt vooral voor in melk en rumenzuur ontstaat in de pens van herkauwers door bepaalde bacteriën. In de Nederlandse voeding zijn koemelkproducten de belangrijkste bron. Deze vetzuren komen via de voeding van de moeder, via de borstvoeding terecht bij de zuigeling. Vooral moeders die biologische zuivelproducten gebruiken hebben hogere waarden van deze vetten in de moedermelk.

Veel onderzoeken wijzen op een beschermend effect van borstvoeding op het ontstaan van exzeem, allergie en astma. Ook zijn er veel studie die dit tegenspreken. Deze tegenstrijdigheid is te verklaren met de resultaten van deze studie. Het beschermend effect hangt namelijk af van de vetzuursamenstelling van moedermelk, die wordt bepaald door de voeding van de moeder.

Bron:http://www.nieuwsoverkindervoeding.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>