Rubriek: nieuws

Eieren in het nieuws

Zijn eieren nou wel of niet gezond? Dat is een vraag die wij bijna elke dag krijgen. Eieren staan al jaren in een slecht daglicht en worden gezien als de nummer 1 oorzaak van een verhoogd cholesterol. Gelukkig zijn deze eiwitbronnen echt niet zo slecht als gedacht. Een verhoogd cholesterol wordt vaak veroorzaakt door een

Lees verder...

Tips voor de Nijmeegse vierdaagse

Yes, de Nijmeegse vierdaagse is weer begonnen. Dat betekend een hoop kilometers en dus hoort daar een goede voeding bij. Als je aan zo iets begint moet je uiteraard goed voorbereid zijn. Gelukkig hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet: Om optimaal te kunnen presteren is het belangrijk om je goed voor te

Lees verder...

Heel dorp aan het lijnen met vet!

Vorige week kwam in het nieuws dat een dorp in Brabant met zijn allen aan het lijnen was geslagen. De huisarts had geconstateerd dat de helft van de inwoners te zwaar was. Met zijn allen de schouders er onder zetten, zodat iedereen het volhoudt, was het motto. Door minder koolhydraten en meer vet te eten,

Lees verder...

Zwanger! Wat wel en niet eten?

Als je zwanger bent: gefeliciteerd! Maar wat mag je nu wel en niet eten tijdens deze 9 maanden? En hoe gaat het erna als je borstvoeding wil geven bijvoorbeeld? Logisch dat je met deze vragen zit en ook al zijn er veel brochures en kun je veel op internet vinden, een gesprek met een voedingsdeskundige

Lees verder...

Coeliakie Dag 8 april 2017

Heb je last van gluten? Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en worden voedingsstoffen mogelijk minder goed opgenomen. Dit kan klachten veroorzaken als ongewenst gewichtsverlies, bloedarmoede, vermoeidheid, depressiviteit, geringe lengtegroei, te late pubertijd, onvruchtbaarheid,

Lees verder...

Hoe lang kun je melk bewaren?

Waar bewaar jij je melk in de koelkast? In de deur of ergens anders in de koelkast? In Engeland wordt geadviseerd om melk niet in de koelkastdeur te bewaren, omdat de temperatuur daar het hoogst zou zijn. Wat belangrijker is, is de temperatuur van de koelkast en hoe lang je de deur van de koelkast

Lees verder...

Door glutenvrij dieet diabetes krijgen?

Glutenvrij eten is soms noodzakelijk (bijv. bij coeliakie), maar er zijn ook mensen die glutenvrij eten terwijl het niet nodig is. Sommigen doen dit om af te kunnen vallen in gewicht of omdat ze denken dat het gezond is en zich beter lijken te voelen. Echter een grootschalig en langjarig onderzoek, uitgevoerd aan de Harvard

Lees verder...

Boekweit soms toch vol gluten!

Heb je coeliakie of een glutenallergie, waardoor je geen gluten mag eten? Let dan op met boekweitmeel. Hoewel dit van nature glutenvrij is, waarschuwt de Nederlandse Coeliakie Vereniging dat er in sommige soorten boekweitmeel toch hele hoge waarden van gluten in zitten. Er staat dan op het etiket ‘kan sporen bevatten van gluten’ of ‘bevat

Lees verder...

Waar zit stiekem suiker in?

Wist je dat er in vleeswaren toegevoegde suiker kan zitten? Dit zou je niet zo snel verwachten! Zo zijn er heel veel producten waar vaak suiker aan is toegevoegd zoals soep,  De zogenaamde `verborgen`suikers. In producten zoals frisdrank, koek en snoep is het duidelijk dat er suiker in zit. Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat in

Lees verder...

Fabrikanten misleiden met etiket!

Kijk je van tevoren weleens op producten voordat je het koopt? Of koop je op de automatische piloot? Kijk je naar de voedingswaarde per 100 g of per portie? Fabrikanten vermelden vaak alleen de voedingswaarde van het bereide product, maar rekenen dan ook de toegevoegde producten mee zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, groenten, vlees of water.

Lees verder...