Coeliakie Dag 8 april 2017

Heb je last van gluten? Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en worden voedingsstoffen mogelijk minder goed opgenomen. Dit kan klachten veroorzaken als ongewenst gewichtsverlies, bloedarmoede, vermoeidheid, depressiviteit, geringe lengtegroei, te late pubertijd, onvruchtbaarheid, humeurigheid en botontkalking.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Vooral tarwe kan in heel veel voedingsmiddelen (bijv. worstsoorten, sommige chocolade, snoep of sauzen) verwerkt zijn, soms bijvoorbeeld als bindmiddel. Daarom is het belangrijk om te weten wat je dan nog wel zou kunnen eten en wat je ook lekker vindt.

Wij kunnen je daarbij helpen met praktische adviezen, zoals bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, etiketten lezen, tips voor bij de bereiding van het eten, tips om glutenvrij te bakken en koken, bijzondere gelegenheden zoals vakanties, feestjes, restaurantbezoek en verjaardagen.

Op 8 april is het Nederlandse Coeliakie Dag en wordt er informatie gegeven door de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) over coeliakie (glutenintolerantie. Dit doen ze door een dag te organiseren met verschillende sprekers. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>