Ook zo’n last van hooikoorts?

Met de hoge temperaturen deze dagen hebben veel meer mensen last van hooikoorts. Als je hooikoorts (pollenovergevoeligheid) hebt, reageren de slijmvliezen van je neus, keel en ogen allergisch op de pollen van grassen, bomen of bloemen. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen de pollen en zo krijg je klachten. Maar je kunt naast de hooikoorts ook last (allergische reactie)krijgen van bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe kan het dat hooikoorts en voedselallergie samengaan? Dat komt doordat pollen en voedingmiddelen een kruisreactie aangaan. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor berkenpollen, kun je ook last krijgen van appel, peren of hazelnoten. Bij graspollen kun je bijvoorbeeld ook last krijgen van tomaat of aardappel. Soms kun je bijvoorbeeld geen verse appel eten, maar wel appeltaart. Door verhitting worden de allergenen uitgeschakeld.

Terwijl het hooikoorts-seizoen eigenlijk afgelopen is, vliegen de pollen door de lucht. Vooral in september bloeit de ambrosia en zorgt voor veel klachten. Deze zou mogelijk een kruisreactie aan kunnen gaan met appel of perzik.
Heb je last van hooikoorts? Heb je het idee dat je voeding ook invloed heeft? Een diëtist kan samen met jou kijken of de voeding aangepast moet worden.

MB/RS

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>