Heeft leefstijl invloed op reumatoïde artritis?

Reumatologen zien wel verband tussen leefstijl en het ontstaan of verergeren van de aandoening Reumatoïde Artritis (RA). Ook als je naar vroeger kijkt (archeologie) trof je deze aandoening niet in de botten aan van de mensen toentertijd.
Meestal hebben ze het over een gen die je moet hebben om RA te krijgen, maar de rol van leefstijlfactoren is minstens zo belangrijk. Bijvoorbeeld roken en overgewicht veroorzaken ontstekingen in het lichaam en deze bevorderen, als ze te lang duren, bij mensen met de benodigde gen het ontstaan van RA.

Er zijn studies gedaan naar de relatie klachten en het volgen van een vegetarisch of mediterraan dieet. Of de klachten verminderden of de ziekte bleef juist uit, dus werd voorkomen. Het eten van plantaardige producten, onverzadigde vetzuren, groente en fruit, volkoren producten en goede hoeveelheid eiwitten zijn belangrijke dieetkenmerken. Mocht je meer informatie of begeleiding willen bij het volgen van zo’n dieet, neem dan contact op met de diëtist. Zij kan je helpen met het opstellen van een volwaardige dagintake dat past bij jouw smaakvoorkeuren en leefstijl.

Uiteraard is het ook van belang om dagelijks te bewegen. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door te bewegen (wandelen), wordt de pijn minder en kun je steeds ietsje meer/langer bewegen zonder pijn.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>