Wortels toch goed voor je ogen!

 

 

 

 

De belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid is maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een oogziekte die de macula aantast, het centrale deel van het netvlies. Hierdoor ga je een grijze vlek zien en kun je uiteindelijk ook blind worden. Nieuw onderzoek bewijst dat wortels echt goed zijn voor je ogen. De kleurstoffen uit deze en andere voedingsmiddelen lijken het risico op de oogaandoening maculadegeneratie te verkleinen. Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard School of Public Health.

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden: (oranje) pigmenten die in bijvoorbeeld in eigeel en mais, maar ook in fruit (sinaasappel, abrikoos, perzik) en groene groenten zoals broccoli, boerenkool en spinazie voorkomen. In dit onderzoek bleek dat de mensen die het hoogste gehalte van de carotenoïden luteïne en zeaxanthine binnenkregen 40% minder risico hadden op het ontwikkelen van de ernstige vorm van maculadegeneratie dan de deelnemers die de kleinste hoeveelheid van deze carotenoïden consumeerden.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>