Belasting op suikerrijke dranken

België zal belasting gaan invoeren over suikerhoudende dranken in 2016. Zo schrijft de Vlaamse krant ‘Het Laatste Nieuws’. De belasting zal gaan gelden voor dranken die suiker bevatten, waardoor er dus een prijsverschil komt tussen gewone en light-frisdranken. Ook dranken zoals Bacardi Breezer zullen extra belast worden. Het is nog niet bekend hoeveel de suikerbelasting gaat bedragen. Volgens regeringsbronnen moet de belasting volgend jaar 50 miljoen euro opbrengen. Dit betekent dat de opbrengsten door suikerrijke dranken in 2020 oplopen tot 250 miljoen euro. Dus dat is nogal wat!  Maar wat als half België zou stoppen met suikerrijke dranken? Dan wordt de winst een stuk minder………………

Zou het echt helpen? Er blijven nog genoeg andere voedingsmiddelen over die ook veel suiker bevatten, zoals b.v. snoepgoed. En wat is een suikerrijke drank? Waar ligt de grens? In Nederland heb je al een aantal voorheen suikerrijke dranken die nu `30% minder suiker`bevatten. Of zouden de Belgen de suikerrijke dranken uit Nederland of Frankrijk gaan halen als ze dicht bij de grens wonen?

MB

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Belasting op suikerrijke dranken

 1. Tan

  Frisdrank is dan wel geen primaire levensbehoefte, maar ik kan mij wel indenken dat mensen met (ernstig) ondergewicht hiervan de dupe zullen zijn. Deze groep wordt vaak vergeten, maar ondergewicht is ontzettend ongezond en kan zelfs gevaarlijk zijn.

    /   Reply  / 
  1. diëtistenpraktijk Renate de Schaap Auteur

   Ondergewicht is zeker ook belangrijk om alert op te zijn, dat ben ik zeker met u eens. Er blijven nog genoeg andere suikerrijke producten over. Het is ook belangrijk om op een `gezonde` manier aan te komen.Daarnaast kan frisdrank met suiker de eetlust afremmen bij mensen met ondergewicht, waardoor er minder ruimte is voor essentiële voedingsstoffen. Sowieso is de suikertaks een vreemd iets, laat mensen zelf kiezen, maar geef wel voorlichting.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>