VS verbiedt gedeeltelijk geharde vetten

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft besloten dat de GRAS-status (Generally Recognized As Safe: algemeen erkend als veilig) voor gedeeltelijk geharde oliën wordt ingetrokken. Dit is omdat bij het gedeeltelijk harden ‘industriële’ transvetzuren kunnen ontstaan. Transvetzuren van dierlijke oorsprong vallen buiten het besluit. Transvetzuren verhogen het LDL cholesterolgehalte in het bloed en vergroten daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

 

In Nederland zijn we 20 jaar geleden al begonnen met stappen te ondernemen om industriële transvetzuren uit de producten te weren. Gedeeltelijk geharde oliën werden steeds vaker vervangen door goede alternatieven zoals bijv. palmolie. En in Nederland is de inname van transvetzuren zo laag (1 energie%) dat er geen risico meer door ontstaat voor de volksgezondheid. Dit zou neerkomen op zo`n 2 gram per dag. De inname van verzadigde vetzuren is hier nog wel te hoog. Als consumenten kiezen voor producten met een laag gehalte aan (verzadigd) vet zal ook de inname van dierlijke transvetzuren automatisch nog verder omlaag gaan.

Bron: MVO

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>