Risico op diabets verlaagd door volle zuivel

Het regelmatig eten of drinken van volle zuivelproducten wordt geassocieerd met een verminderd risico op het krijgen van diabetes mellitus type 2. Vlees zou het risico juist verhogen risico op diabetes. Dit blijkt uit een studie onder 26.930 deelnemers van Lund University in Zweden, gepubliceerd op 1 april 2015 in het American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers denken dat het verschil tussen zuivelproducten en vlees  komt door andere verzadigde vetzuren die alleen voorkomen in zuivelproducten en niet in vlees. Laurinezuur en myristinezuur in zuivelproducten werden geassocieerd met een verminderd risico (niet significant) op het krijgen van diabetes. Uit de studie blijkt dat deelnemers die volle zuivelproducten het vaakst namen, 23% minder risico hebben op het krijgen van diabetes type 2 dan degene die de minste volle zuivelproducten aten.

Het eten van veel vlees (ongeacht het vetgehalte) geeft een hoger risico op diabetes. Tevens is tijdens het onderzoek rekening gehouden met verschillende factoren zoals calcium, vitamine D en lichaamsbeweging. Echter is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met mogelijk andere factoren, het gaat tenslotte om het totaalplaatje van de voeding.

Bron: http://www.voedingnu.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>