Kauwgom in plaats van flossen?

Hou je niet van flossen? Of heb je geen ‘tijd’ om te flossen? Misschien is er een makkelijker oplossing: als je 10 minuten op kauwgom kauwt, dan kunnen namelijk 100 miljoen bacteriën uit je mond verwijderd worden. Het blijkt net zo effectief als flossen, alleen maak je met flossen wel andere delen van je gebit schoon dan door kauwgom te kauwen. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Tandvleesproblemen en gaatjes (cariës) worden door bacteriën veroorzaakt.

 

 

 

Proefpersonen kauwden 10 minuten op kauwgom en daarna bekeken de onderzoekers hoeveel bacteriën er gevangen zaten in het stukje kauwgom. Een stukje kauwgom had gemiddeld 100 miljoen bacteriën opgenomen. Naarmate de vrijwilligers langer kauwden, nam het aantal bacteriën op het stukje kauwgom toe. Tijdens de eerste 30 seconden was de kauwgom het meest effectief. Daarom is constant kauwgom kauwen waarschijnlijk niet zinvol, want dan zullen er waarschijnlijk weer opgenomen bacteriën van de kauwgom in je mond terug komen. Daarnaast is het belangrijk om natuurlijk suikervrije kauwgom te gebruiken, omdat bacteriën gek op suikers zijn.

De onderzoekers hopen dat hun conclusies een aanleiding zouden kunnen zijn om een kauwgom te ontwikkelen die specifieke ziekteverwekkende bacteriën uit de mond helpt verwijderen.

Wij adviseren altijd om maximaal 7 eet- en drinkmomenten te hebben  op een dag, dit in verband met de zuurstootmomenten. Stel dat zo’n kauwgom ontwikkeld gaat worden, dan zouden  we vaker op de dag iets kunnen nuttigen of zal dat niet best voor ons gewicht zijn…..

Bron: http://journals.plos.org

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kauwgom in plaats van flossen?

  1. Kees Appelschiller

    Handige tip. Kauwgom is altijd lekker en je tanden blijven er zeker schoon van. Een stuk beter dan dat pulken en flossen tussen je tanden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>