Meer risico op diabetes bij nachtdienst

Op de website van Voedingnu kwam ik een interessant artikel tegen. Ik had wel vaker gehoord dat als mensen in wisseldiensten of nachtdiensten werken meer kans hebben op diabetes en/of overgewicht. Nu is daar ook uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Met name vrouwen hebben meer kans om diabetes te ontwikkelen als ze nachtdiensten draaien. Er is een onderzoek geweest in Amerika onder ruim 28.000 Afro-Amerikaanse vrouwen. Zij hadden nog geen diabetes aan het begin van het onderzoek.

 

 

 

Het risico om diabetes te krijgen bij vrouwen die meer dan 10 jaar in de nachtdienst werkten ligt 23% hoger dan bij vrouwen die nog nooit in een nachtdienst hebben gedraaid . Bij vrouwen die ooit een nachtdienst hebben gehad is het risico verhoogd met 12%. Die relatie is het hoogst bij jonge vrouwen zo’n 39%, bij oudere vrouwen is dit 17%.

De onderzoekers weten niet precies wat de oorzaak hiervan is. Bij ratten vonden ze een vergroot verlies van de insuline makende betacellen van de alvleesklier door het verstoorde dag- en nachtritme. Hierdoor werd er te weinig insuline aangemaakt en kregen de ratten diabetes.

Bron: http://www.voedingnu.nl

MB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>